Większość świata może w 100% przejść na energię odnawialną

20 listopada 2015, 13:29

Profesorowie Mark Z. Jacobson z Uniwersytetu Stanforda i Mark Delucchi z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davies opublikowali w ostatnich latach kilka szczegółowych raportów dotyczących możliwości korzystania z energii odnawialnej. Teraz zaprezentowali badania, w których pokazują, jak 139 krajów świata może całkowicie przejść na energię odnawialną



Lwy będą lepiej chronione

15 stycznia 2016, 12:32

Zabójstwo lwa Cecila w Zimbabwe zwróciło uwagę światowej opinii publicznej na sytuację afrykańskich lwów. Prawdopodobnie łatwiej zyskają one większą międzynarodową ochronę. Lwy to jeden z symboli afrykańskiej przyrody. Od lat 90. ubiegłego wieku populacja tych kotów zmniejszyła się o 50%


Pumy bardziej społeczne, niż się wydawało

16 października 2017, 09:38

Pumy (Puma concolor) są bardziej społeczne, niż się dotąd wydawało.


Microsoft łata coraz więcej luk

15 grudnia 2006, 11:44

McAfee, twórca oprogramowania antywirusowego, informuje, że w 2006 roku Microsoft załatał 133 luki określane jak "krytyczne” lub "ważne”. To ponaddwukrotnie więcej, niż w roku 2005.


© Mark Aldenderfer

Najstarszy złoty naszyjnik Ameryk

1 kwietnia 2008, 12:50

Naszyjnik odkryty w miejscu pochówku w pobliżu jeziora Titicaca, w wiosce Jiskairumoko, jest najstarszym znanym złotym przedmiotem, jaki kiedykolwiek wykonano w obu Amerykach. Metodą datowania węglowego stwierdzono, że ma ok. 4 tysięcy lat. Powstał w czasach, gdy okolice te zamieszkiwały społeczności myśliwsko-zbieracze.


Tofu o smaku Clooneya

16 marca 2009, 18:32

George Clooney musiał być ostatnio bardzo zaskoczony, gdy przeczytał list od PETA. Organizacja otrzymała ręcznik, używany przez aktora w jednym z klubów fitness. W związku z tym pojawił się pomysł, by wyprodukować linię tofu o jego zapachu (smaku?). Nosiłoby ono nazwę CloFu i miałoby przyciągnąć nie tylko fanów George'a, lecz także innych ludzi, którzy dotąd obawiali się mdłego smaku bądź braku odpowiednich umiejętności kulinarnych.


Szczepionka bez igły i strzykawki?

22 kwietnia 2010, 14:06

Jak szczepić ludzi prościej, szybciej, taniej i bezboleśnie? Niemożliwe? Może za kilka lat igłę i strzykawkę zastąpi... niewielka naklejka na skórę - obiecuje australijski naukowiec.


Bakteria przejęła ludzkie DNA

14 lutego 2011, 12:50

Po raz pierwszy w historii zauważono włączenie fragmentu ludzkiego DNA do genomu bakterii. Naukowcy z Northwestern University stwierdzili, że Neisseria gonorrhoeae, bakteria powodująca rzeżączkę, stosunkowo niedawno zaczęła korzystać z naszego DNA.


Hamburger z próbówki

20 lutego 2012, 16:36

Holenderski fizjolog z Maastricht University Mark Post poinformował, że jeszcze bieżącej jesieni może powstać pierwszy hamburger z próbówki. Post pracuje na stworzeniem metod masowej produkcji w laboratorium mięśni szkieletowych z komórek macierzystych. Ma on nadzieję, że w przyszłości jego wynalazek wyeliminuje potrzebę hodowli zwierząt.


Myląc sekwencje peptydowe, limfocyty tworzą sobie fałszywe wspomnienia

18 lutego 2013, 12:16

Dotąd sądzono, że pamięć konkretnych bakterii (patogenów) stanowi w przypadku limfocytów T wynik bezpośredniego kontaktu z antygenem. Mark Davis z Uniwersytetu Stanforda wykazał jednak ostatnio, że nie zawsze jest to konieczne.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy